Guildford, Engeland 2010

Op 26 juni 2010 werd in Guildford voor de tweede keer een Riichi toernooi georganiseerd.
Plaats van handelen was de chique Guildford Golfclub.
Waren er vorig jaar nog 28 deelnemers, deze keer deden er 48 mensen mee, waarvan 10 uit Nederland, 1 Oostenrijker en 1 Koreaan.
De Engelsen hebben zich nu ook aangesloten bij de European Mahjong Assosation, de EMA, zodat het toernooi nu ook punten oplevert voor de EMA ranglijst.

En zo konden we dan aan de slag. Ans was in de eerste ronde erg Wong en eindigde met 24.000 punten op de 9e plaats. Cor was ook niet ontevreden, hij kwam met … punten op de 9e plaats terecht. De 2e ronde was Ans zo mogelijk nog gelukkiger, 19.00 punten er bij, goed voor een tussenstand op de 5e plaats.
De lunch was prima verzorgd, een soort Lasagne met geroosterde broodjes en salade en een verrukkelijk toetje van vers fruit met room.
Toen kwam de derde ronde en weer behaalde Ans een hoge score, wel zoveel dat ze op de eerste plaats terecht kwam met bijna 100.000 punten. De nummer 2 bij deze tussenstand had 80.000 punten en de derde 75.000, dus er kon nog van alles gebeuren.
De vierde ronde ging van start. Ans zat aan tafel met John, David en Rick, die allemaal af en toe een pot wonnen en Ans moest betalen en kreeg alleen maar punten voor een Tempai. Toen begon het laatste spel, Bamboe 2 was de Dora, Ans was Noord en had direct van de muur al 5 Bamboes, 2 keer Noord en een rode draak, dus nu of nooit. De eerste steen die weggegooid werd was al Bamboe 2 dus direct pungen. Even later kreeg ze nog een rode draak en nog wat Bamboes. Ondertussen tikte de klok verder. Ze was al een paar rondes wachtend op rode draak of Noord, beide goed voor een extra Yaku en ja hoor, daar viel de rode draak, 2 Yaku voor schoon, 1 voor de draak, een rode 5 en 3 Dora’s, genoeg om de tafel te winnen en de Uma in de wacht te slepen. Tsjonge, wat een geluk de hele dag en wat een spanning nog op het eind….
 
Een aardig geval deed zich nog voor aan de derde tafel; wat bleek, een van de Engelse spelers had een chombo (valse Mahjong) en dat kwam doordat hij mahjong riep bij een steen die door Ans werd weggedaan. Wat bleek, hij had helemaal geen mahjong dus derhalve  een valse mahjong had waarop hij uitriep, “Ans, now I lost my Chombo-virginity!”

Toen  werd het wachten op de einduitslag. Peter ging nog even een toespraak houden en hij introduceerde meteen maar de Captain van de Golfclub Mr. Donahough.  Deze nam nog even het woord, hij sprak zijn bewondering uit over zoveel mensen die met het mooie weer de hele dag binnen zitten om met zoveel plezier te doen waar ze zoveel plezier in hebben. (In het Engels een prachtige uitspraak)

Daarna volgde de prijsuitreiking. Op de eerste plaats kwam Ans Hoogland en ze werd zodoende de eerste kampioene van het 1e British Open . Verleden jaar nog een verkennend toernooi en een jaar later een volwassen toernooi geworden met een waardige winnares!. Er vanuit gaande dat Ans de eer moet verdedigen zullen we volgend jaar waarschijnlijk weer naar Engeland afreizen.
Cor eindigde op de twaalfde plaats en ook dat was zeker niet onverdienstelijk, zeker gezien de vaak zeer sterke tegenstanders.